Skip to content

Potraviny s vyšším obsahom histamínu

Medzi potraviny s vysokým obsahom histamínu, ktoré najpravdepodobnejšie vyvolajú u osoby s histamínovou intoleranciu zdravotné ťažkosti, patria:

  • zrejúce syry (najmä ementál, čedar, camembert)
  • tavené syry
  • probiotické jogurty, bryndza
  • údené a fermentované mäso (klobásy, párky, šunky, salámy)
  • ryby (sušené ryby, ančovičky, tuniak, sardinky, makrela)
  • morské plody
  • kyslá kapusta
  • kvasené a konzervované potraviny (nakladané uhorky, čalamáda)
  • tofu
  • sójová omáčka
  • paradajky (omáčky, pretlaky, kečup)
  • baklažán
  • špenát
  • avokádo
  • strukoviny (sója, hrach, šošovica, cícer)
  • droždie (teda aj výrobky z nich ako kysnutý chlieb, koláče)
  • alkohol (víno, šampanské, pivo)
  • čokoláda, kakao

Potraviny, ktoré narúšajú rozklad histamínu a ktorých účinky tiež môžu vyvolať u histaminika komplikácie:

  • alkohol
  • káva (problematický môže byť kofeín)
  • čierny čaj, niektoré z bylinných čajov, nápoje kolového typu
  • paradajky
  • jahody, maliny, brusnice a iné lesné ovocie
  • citrusy
  • ananás, papája
  • čokoláda, kakao
  • orechy (niektoré druhy, napríklad vlašské)
  • surový vaječný bielok
  • morské plody
  • ocot
  • korenie (štipľavá paprika, čili, škorica, aníz, muškátový orech, kari, sladké drievko)
  • konzervačné látky a farbivá v potravinách

 

Zakázané potraviny vs.  čo môžem jesť?

Všetko vyššie spomenuté môže znieť dosť odstrašujúco. No HIT vôbec nie je taká strašná diagnóza, ako ju mnohí vykresľujú. Áno, musíte zmeniť svoju životosprávu, no na druhej strane ide o investíciu do vášho zdravia. Stačí vám osvojiť si zopár základných pravidiel: 

  • základ je vyhnúť sa polotovarom a spracovaným konzervovaných potravinám, ktoré sú plné zbytočných farbív, ochucovadiel a éčok.
  • nejedzte fermentované a zrejúce potraviny
  • preferujte čerstvé potraviny

Na začiatok sa odporúča tzv. eliminačná diéta:

Základ eliminačnej diéty spočíva v príjme potravy s nízkym obsahom histamínu po dobu 4 až  6 týždňov. Ak sa po tejto dobe príznaky zmiernia a človek sa začne cítiť lepšie, je to  znamenie, že je na dobrej ceste. Z našich skúsenosti zo styku s intoleranciou na histamín sú reakcie na potraviny veľmi rozdielne a budete si to musieť otestovať sami na sebe. Zo začiatku odstránite z jedálnička všetky potraviny a postupom času pridávate jednu po druhej, aby bola identifikácia reakcie na tú ktorú potravinu jednoduchšia. Znášanlivosť potravín je veľmi individuálna, takže človek si to musí odskúšať vyslovene sám na sebe.

Dobrá správa je, že histamínová intolerancia môže byť dočasná, takže po uplynutí prvého obdobia môžete vyskúšať konzumovať malé množstvá jedál s vyšším obsahom histamínu. Bezhistamínová diéta pomôže znížiť hladinu histamínu v tele a dostane organizmus znova do rovnováhy. 

Odporúčané potraviny pri histamínovej intolerancii

Prvým liečebným krokom je už teda histamínová diéta. Pre prípravu bezhistamínových jedál sa vo všeobecnosti odporúča uprednostniť čerstvé potraviny pred konzervovanými. K najvhodnejším potravinám a nápojom patria:

  • zemiaky, ryža, cestoviny, cereálie,
  • MLIEČNE – obyčajné mlieko, smotana, čerstvý syr – čerstvý smotanový, syr typu ricotta, cottage …,
  • ZELENINA – ako hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, cesnak,  huby, cuketa, špargľa, cibuľa, reďkovka, ostatné podľa individuálnej znášanlivosti …
  • OVOCIE – jablká, hruška, banán, melón – žltý aj červený (vodový), figy, hrozno, mango, rebarbora, ostatné podľa individuálnej znášanlivosti …,
  • TUKY, OLEJE – čisté maslo, čistý rastlinný olej, bravčová masť, oškvarky …,
  • MÄSO, HYDINA, RYBY sa odporúčajú iba úplne čerstvé,
  • ČERSTVÉ VAJCIA,
  • NÁPOJE – voda alebo nesýtená minerálna voda, prírodné zeleninové a ovocné šťavy z povolených surovín,
  • ALKOHOL – čistá vodka, gin, biely rum (malé množstvo!).

Je nutné podotknúť, že každý organizmus je iný a jedinečný. Preto je tento zoznam vhodných a nevhodných potravín len orientačný. Na niektoré druhy potravín, napr. chlieb, mlieko sú rozporuplné názory. Za smerodajný zoznam znášanlivosti potravín pre diagnostickú a liečebnú eliminačnú diétu pri histaminóze sa považuje tzv. švajčiarsky zoznam potravín. Vždy je to len o konkrétnom človeku, aby zistil, ktoré potraviny sú preňho OK a ktoré už nie. Pomôckou by pre vás mohli byť aj recepty vhodné pre histaminikov aj počas eliminačnej diéty. Znášanlivosť potravín si človek musí vyskúšať sám na sebe a sledovať svoj zdravotný stav. 

Veríme, že sme vám týmito informáciami vniesli trošku svetla do tmy. Je to síce náročné ochorenie, no dá sa s ním žiť aj dostať pod kontrolu. Najdôležitejšia je správna diagnostika, bez ktorej nie je možná správna liečba. Informujte sa u vášho lekára (alergológa/imunológa) a neváhajte sa poradiť aj s výživovým poradcom.

 

Zdroj: avemar.sk